Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

TO TEΛΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ



TO TEΛΙΚΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ

 ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ :



ΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ
«………..»
(ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ)
Α’ ΜΕΡΟΣ
ΣΥΣΤΑΣΗ, ΕΔΡΑ, ΣΚΟΠΟΣ, ΜΕΣΑ, ΠΟΡΟΙ
ΑΡΘΡΟ 1
Σύσταση, Έδρα
1.Τα ιδρυτικά μέλη λήπτες και πρώην λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κινούμενοι από διάθεση προσφοράς, ΙΔΡΥΟΥΝ Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΔΡΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για την ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ».
2.Εδρα του Σωματείου ορίζεται η πόλη των Αθηνών.
3.Το Σωματείο μπορεί να ιδρύει γραφεία του και σε άλλα μέρη της χώρας ή του εξωτερικού.
ΑΡΘΡΟ 2
Σκοπός
1.Το Σωματείο δεν είναι κερδοσκοπικό. Λειτουργεί με βάση τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη με σκοπό την ανάπτυξη την προγωγή της ψυχικής υγείας, κυρίως στην Ελλάδα και την βελτίωση των όρων ζωής των μελών του.Ο σκοπός του Σωματείου είναι κοινωνικός, κοινωφελής και μη κερδοσκοπικός, ασκεί πολιτική κριτική και πολιτικοκοινωνική παρέμβαση για τα δικαιώματα και συμφέροντα των ληπτών ψυχικής υγείας. Σκοπός και προσπάθεια του σωματείου είναι :
α.Η εκπροσώπηση στα αρμόδια όργανα του κράτους για βελτίωση του ιατρικού και νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα άτομα με ψυχιατρική εμπειρία
β. η καταπολέμηση του στίγματος που αφορά στην ψυχική νόσο
γ. η επαγγελματική επανένταξη των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία
δ.η αλληλεγγύη και η αυτοβοήθεια μεταξύ των μελών σε όποιον τομέα υπάρχει ανάγκη
ε. η παροχή νομικής υποστήριξης σε άτομα με ψυχιατρική εμπειρία που θίγονται τα δικαιώματά τους.
στ.Η εκπροσώπηση των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή συντονιστικά όργανα
 ζ.η ανάπτυξη των σχέσεων καθώς και η συνεργασία με οποιονδήποτε φορέα οργάνωση, σωματείο , κίνημα , άτομο ή πρωτοβουλία υπάρχει συμφωνία στους βασικούς σκοπούς καθώς και σε μεμονωμένες δράσεις που θα προκύψουν.
η.Η προώθηση της ψυχιατρικής διαθήκης καθώς και του σεβασμού της από τους αρμόδιους φορείς.
2.Το Σωματείο αναπτύσσει τους παραπάνω σκοπούς με κάθε θεμιτή, νόμιμη και πρόσφορη ενέργεια, δραστηριότητα και δράση που αποφασίζουν τα όργανά της (Γ.Σ., Δ.Σ., Ελ.Ε.).
ΆΡΘΡΟ 3
Μέσα Πραγματοποιήσεως των Σκοπών
1.Μέσα προς εκπλήρωση των άνω σκοπών ορίζονται μεταξύ άλλων:
α.Η υποβολή προτάσεων, καθώς και η άσκηση πίεσης στους αρμόδιους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων που αφορούν στα άτομα με ψυχιατρική εμπειρία.
β. Η ενημέρωση του κοινού για την ψυχική νόσο μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης , του διαδικτύου κτλ
γ.Η διεκδίκηση οικονομικής, διοικητικής και επιστημονικής ενίσχυσης για την προώθηση ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία στην αγορά εργασίας καθώς και η προστασία της διατήρησης της εργασίας και των οικονομικών τους απολαβών
δ.Η ενημέρωση και η νομική κάλυψη των ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία που έχουν θιγεί τα δικαιώματά τους, τόσο από τους διάφορους φορείς ,όσο και ως αποτέλεσμα του στίγματος, καθώς και η διεκδίκηση ίσης μεταχείρισης ουσιαστικά και όχι τυπικά.
ε. Η λειτουργία ομάδων αυτοβοήθειας για τα μέλη.
στ. Οι επισκέψεις και η παροχή κάθε νόμιμης βοήθειας σε άτομα με ψυχιατρική εμπειρία που νοσηλεύονται, διαβιούν σε ξενώνες ή προστατευμένα διαμερίσματα , διαμένουν μόνοι ή γενικά χρειάζονται ψυχολογική ή ουσιαστική στήριξη όσων αφορά στην ψυχοκοινωνική και οικονομική τους αποκατάσταση.
ζ. Η ψυχαγωγία των μελών, καθώς και η οργάνωση εκδρομών, η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, χοροεσπερίδων και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων με κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό περιεχόμενο, για την επιμόρφωση και ψυχαγωγία των μελών και την προβολή και στήριξη των σκοπών του Σωματείου.
η. Η δημιουργία δικτύου δωρεάν ανταλλαγής γνώσεων καθώς και επαγγελματικών δεξιοτήτων.
θ.Η οργάνωση ημερίδων και συνεδρίων ,η αποστολή υπομνημάτων σε κρατικές και Κοινοτικές Υπηρεσίες, καθώς και η εκπροσώπηση των μελών σε παρεμφερείς δράσεις άλλων φορέων ή ατόμων καθώς και η αποστολή δελτίων τύπου για την επίτευξη των σκοπών του Σωματείου.
ι. Η προώθηση των επαγγελματικών καθώς και των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των μελών πχ εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων. εκθέσεις χειροτεχνίας κτλ
ια.Η διενέργεια πρωτοτύπων εκδόσεων πάσης φύσεως εντύπων (βιβλίων, φυλλαδίων, περιοδικών, εφημεριδών, ημερολογίων, καρτών) ή η επιμέλεια της εκτυπώσεως και κυκλοφορίας τούτων, η πώληση ή και η δωρεάν παραχώρηση αυτών.
Ιβ. ανάπτυξη και εκτέλεση διακρατικών προγραμμάτων με οργανώσεις και φορείς άλλων χωρών για την πραγμαγματοποιήση των σκοπών του σωματείου.
ΑΡΘΡΟ 4
Πόροι του Σωματείου
Πόροι του Σωματείου θεωρούνται :
α.  Οι τακτικές ετήσιες συνδρομές των μελών του και η δαπάνη εγγραφής τους.
β.Οι έκτακτες συνδρομές των μελών του που τυχόν θα επιβληθούν με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
γ.Οι τυχόν εθελοντικές εισφορές των μελών του.
δ. Τα εισοδήματα που προέρχονται από περιουσία του Σωματείου, οι τόκοι και πρόσοδοι των κεφαλαίων του.
ε. Οι δωρεές και οποιεσδήποτε άλλες χορηγίες προς το Σωματείο.
στ.     . Τα  έσοδα διαφόρων εκδηλώσεων, διοργανώσεων, μελετών, εκδόσεων, εκθέσεων, πωλήσεων  και κυκλοφορίας εντύπων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του σκοπού του.
ζ.Χορηγίες, επιχορηγήσεις και παροχές από Κράτη-Δήμους-Κοινότητες-Οργανισμούς και άλλες Αρχές, Σωματεία και Ιδρύματα.
η. Επιδοτήσεις και ενισχύσεις από το Κράτος, την Ε.Ε. και άλλα ημεδαπά, κοινοτικά ή αλλοδαπά νομικά ή φυσικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας.
θ.Τα εισοδήματα που προέρχονται από την περιουσία του Σωματείου και από κληρονομίες ή κληροδοσίες.
ι. Τα εισοδήματα που προέρχονται από την περιουσία του Σωματείου και από κληρονομίες ή κληροδοσίες.
ια. Κάθε πρόσοδος που προέρχεται από οποιαδήποτε νόμιμη αιτία.
ΑΡΘΡΟ 5
Κάθε Κληρονομιές που καταλείπονται στο Σωματείο γίνονται πάντα αποδεκτές με το ευεργέτημα της απογραφής.
Οι δωρεές προς το Σωματείο γίνονται επώνυμα. Αν δωρεά προσφέρεται για ορισμένο σκοπό δεν μπορεί να διατεθεί για άλλον, εκτός αν αυτός κατέστη ανέφικτος, οπότε αποφασίζει η Γενική Συνέλευση.
Για τις κληρονομιές, κληροδοσίες και δωρεές που διατίθενται για ορισμένο σκοπό γίνεται ιδιαίτερη διαχείρισή τους μέσα στον προϋπολογισμό και οι πρόσοδοί τους διατίθενται αποκλειστικά κατά τους όρους του διαθέτη ή του δωρητή.
Κληροδοσίες και δωρεές υπό τρόπο γίνονται δεκτές μετά από έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μελών που παρέχεται με πλειοψηφία των μισών τουλάχιστων τακτικών μελών.

Β’ ΜΕΡΟΣ
ΜΕΛΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΑΡΘΡΟ 6

Μέλη
I.Τα μέλη του σωματείου διακρίνονται σε τακτικά και επίτιμα.
Τακτικό μέλος του Σωματείου μπορεί να γίνει κάθε ενήλικας  πολίτης, ο οποίος έχει ψυχιατρική εμπειρία, με την προϋπόθεση ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις διατάξεις του καταστατικού και τις νόμιμες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.Τα μέλη έχουν δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στο Δ.Σ. του Σωματείου. Το μέλος του σωματείου που έχει εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο διατηρεί την ιδιότητα του μέλους του σωματείου μέχρι την λήξη της θητείας του στο Δ.Σ.
Επίτιμο μέλος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε παράσχει και παρέχει σημαντικές και αξιόλογες υπηρεσίες προς το Σωματείου για την επιδίωξη του σκοπού του και τις επιδιώξεις του.Η αναγόρευση κάποιου προσώπου ως επιτίμου μέλους του Σωματείου, προϋποθέτει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από πρόταση δέκα μελών του Σωματείου.
II.Τα μέλη του σωματείου τακτικά και επίτιμα πρέπει να μην έχουν στερηθεί της ικανότητας για δικαιοπραξία.
III.Η ιδιότητα του μέλους είναι προσωποπαγής και αποκτάται από την ημέρα της εγγραφής στα Μητρώα του Σωματείου.
IV.    Κάθε εγγραφή αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μετά από έγγραφη αίτηση του ενδιαφερόμενου, στην οποία δηλώνει : α)τα στοιχεία του και την ιδιότητά του ως λήπτης ή πρώην λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, β) ότι έχει συμπληρώση το δέκατο όγδοο (18) έτος της ηλικίας του και γ) ότι αποδέχεται ανεπιφυλάκτως τις διατάξεις του καταστατικού και αφού καταβάλει το τέλος εγγραφής που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΑΡΘΡΟ 7
Δικαιώματα Μελών

I. Τα τακτικά μέλη του Σωματείου δικαιούνται :
α. Να μετέχουν ισότιμα στις Γενικές Συνελεύσεις με την προϋπόθεση να έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Σωματείο.
β. Να εκφράζουν τις απόψεις τους με ψήφο.
γ. Να εκλέγουν τα αιρετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
δ. Να εκλέγονται μεταξύ των αιρετών μελών του Σωματείου.
ε.Να λαμβάνουν γνώση των οικονομικών του Σωματείου.
στ. Να απολαμβάνουν τα ωφελήματα και κάθε δικαίωμα που απορρέει από την ιδιότητά τους ως μελών του Σωματείου.
ζ. Να αποχωρούν από το Σωματείο ελεύθερα.
II. Τα επίτιμα μέλη δεν δικαιούνται να εκλεγούν ή να εκλέγονται μεταξύ των αιρετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Παρίστανται στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνελεύσεως και διατυπώνουν απόψεις και κρίσεις χωρίς ψήφο.
III. Τα μέλη που αποχωρούν από το Σωματείο δύνανται να επανεγγραφούν. Αποχωρήσαντα μέλη, τα οποία οφείλουν εισφορές προς το Σωματείο μπορούν να επανεγγραφούν μόνο εφ’ όσον καταβάλουν τις καθυστερημένες εισφορές τους.
ΑΡΘΡΟ 8
Υποχρεώσεις Μελών
I.  Τα τακτικά μέλη του Σωματείου οφείλουν :
α. Να συντελούν στην εκπλήρωση των σκοπών του Σωματείου.
β. Να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Σωματείου.
γ. Να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Σωματείου.
δ. Να καταβάλλουν την δαπάνη εγγραφής τους στο Σωματείο. Τα μέλη που διαγράφονται και επανεγγράφονται πριν περάσει έτος δεν υποχρεούνται να επανακαταβάλλουν την δαπάνη εγγραφής.
ε. Να καταβάλλουν τη τακτική χρηματική τους συνδρομή, όπως αυτή καθορίζεται κατ’ έτος με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα μέλη υποχρεούνται επίσης να καταβάλλουν και τις τυχόν έκτακτες εισφορές που θα αποφασίζει η Γενική Συνέλευση, όποτε κάτι τέτοιο απαιτεί η επιδίωξη του σκοπού του Σωματείου και δικαιολογείται από την εμφάνιση εκτάκτων αναγκών.
στ. Να επιδεικνύουν μεταξύ τους αλληλεγγύη.
ζ. Να συμμορφώνονται με την νομοθεσία που αφορά τα Σωματεία και τις διατάξεις του Καταστατικού, τις αρχές του Σωματείου και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνελεύσεως των μελών.
η. Τα μέλη έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους για την επίτευξη του σκοπού του Σωματείου. Έχουν επίσης υποχρέωση να επιδεικνύουν την διαγωγή που επιβάλλεται από την σοβαρότητα και σπουδαιότητα του σκοπού του Σωματείου και να προάγουν τη φήμη και αξιοπιστία του.
II. Κάθε παράβαση των διατάξεων του νόμου που αφορά τα Σωματεία και του Καταστατικού, επισύρει τον πειθαρχικό έλεγχο κατά τις διατάξεις του παρόντος.
III. Μέλη που καθυστερούν αδικαιολόγητα την συνδρομή τους περισσότερο από έναν χρόνο θεωρούνται ως αυτοδικαίως διαγραφέντα, εκδιδομένης διαπιστωτικής μόνον απόφασης από την Γενική Συνέλευση, μπορούν, δέ, να επανεγγραφούν μόνον εφ’ όσον καταβάλουν και τις καθυστερούμενες οφειλές.

ΑΡΘΡΟ 9
Πειθαρχικός Έλεγχος

Ι. Ο πειθαρχικός έλεγχος για κάθε παραβίαση των υποχρεώσεων των μελών, πλην της περίπτωσης της μη πληρωμής πέραν του έτους της τακτικής ετήσιας εισφοράς, ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο και σε εξαιρετική περίπτωση, μετά από παραπομπή από το Διοικητικό Συμβούλιο, από την Γενική Συνέλευση των μελών και συνίσταται :
α. Στην επίπληξη.
β. Στην προσωρινή αποβολή από το Σωματείο για χρονικό διάστημα μέχρις ενός έτους.
γ. Στην οριστική του διαγραφή από το Σωματείο.
ΙΙ. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εξαιρείται αν με το πρόσωπο που κρίνεται:
α. Συνδέεται με συγγένεια μέχρι τρίτου βαθμού.
β. Έχει ζητηθεί, από όποιον έχει έννομο συμφέρον και έχει συναινέσει στην εξαίρεση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο.
IIΙ. Η διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου κινείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, ή μετά από πρόταση δέκα μελών, ή με εντολή της Γενικής Συνελεύσεως.
IV. Εναντίον της αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου για επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων χωρεί εντός ενός (1) μήνα  προσφυγή ενώπιον της Γενικής Συνελεύσεως.
V. Οι αποφάσεις που αφορούν την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου, λαμβάνονται με μυστική ψηφοφορία.
VI. Μέλος που διαγράφεται επανεγγράφεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου εφόσον έχουν εκλείψει οι λόγοι διαγραφής του ή αυτοί που απομένουν είναι ήδη ασήμαντοι.
Γ’ ΜΕΡΟΣ
ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΑΡΘΡΟ 10

Γενική Συνέλευση


Ι.  Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του Σωματείου, μέσω του οποίου εκδηλούται η βούληση των μελών.
II.Απαρτίζεται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα που εκλέγονται πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνελεύσεως από τα παρόντα μέλη της, καθώς και από τα παρόντα μέλη του Σωματείου.
III. Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται τακτικά μια (2) φορέςστον έναν (1) χρόνο  μέσα στον πρώτο μήνα κάθε εξαμήνου.
IV.Τη σύγκληση της Γενικής Συνελεύσεως μπορεί να ζητήσουν και τα τακτικά μελή του Σωματείου με έγγραφη αίτηση του ενός τετάρτου  (1/4) των μελών καθώς επίσης η Ελεγκτική Επιτροπή σε περίπτωση διαχειριστικής ανωμαλίας. Η αίτηση περί συγκλήσεως απευθύνεται στο Διοικητικό Συμβούλιο και πρέπει να αναφέρει τα θέματα που θα συζητηθούν. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευσή μέσα σε δέκα (20) ημέρες. Σε περίπτωση αδρανείας ή αρνήσεως της σύγκληση αποφασίζει το Δικαστήριο.
V.Τα μέλη καλούνται στην Γενική Συνέλευση με ατομικές προσκλήσεις που υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου δέκα (10) τουλάχιστον μέρες νωρίτερα
VI. Στην πρόσκληση γίνεται μνεία των θεμάτων ημερήσιας διατάξεως καθώς επίσης του χρόνου και του τόπου συγκλήσεως της Γενικής Συνελεύσεως.
VII.Στην Γενική Συνέλευση συζητούνται θέματα που αναφέρονται αποκλειστικά στην πρόσκληση. Αυτά ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε εφόσον προταθούν από το ένα τέταρτο (1/4) τουλάχιστον του αριθμού των τακτικών μελών και μάλιστα πέντε (5) ημέρες πριν από την συζήτηση. Στη Γ.Σ. συζητείται και κάθε θέμα εάν προταθεί από τα3/5 των παρόντων μελών πριν την έναρξη της διαδικασίας.
VIII.  Απόφαση μπορεί να ληφθεί και χωρίς συνέλευση των μελών, εάν όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Σωματείου δηλώσουν εγγράφως την συναίνεση τους σε συγκεκριμένη πρόταση.
IX.Οι αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως των μελών μπορεί να προσβληθούν ενώπιον του Δικαστηρίου, εάν έχουν ληφθεί κατά παράβαση της νομοθεσίας ή των διατάξεων του Καταστατικού αυτού.
ΑΡΘΡΟ 11
Συνεδρίαση Γενικής Συνελεύσεως

Ι. Τα μέλη του Σωματείου προσέρχονται αυτοπροσώπως στη Γενική Συνέλευση και υπογράφουν στο σχετικό Βιβλίο.
II.Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία αν παρίσταται το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον των οικονομικά τακτοποιημένων τακτικών μελών. Εάν κατά την πρώτη Συνέλευση δεν σχηματισθεί απαρτία, συγκαλείται νέα επαναληπτική με τα ίδια απολύτως θέματα μετά από επτά (7) τουλάχιστον ημέρες και βρίσκεται σε απαρτία εάν παρίστανται τα δύο πέμπτα (2/5) των μελών. Εάν και κατά την δεύτερη Συνέλευση δεν σχηματισθεί απαρτία, συγκαλείται νέα Συνέλευση που συνεδριάζει σε πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και βρίσκεται σε απαρτία εάν παραστούν έντεκα (11) μέλη.
III.Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στο Καταστατικό και με φανερή ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου της Συνελεύσεως.
IV. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως των μελών που αναφέρονται σε αρχαιρεσίες, σε εκλογή οργάνων του Σωματείου, σε θέματα εμπιστοσύνης, σε έγκριση λογοδοσίας  σε προσωπικά θέματα ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα το ζητήσει το ½ των παρόντων μελών λαμβάνονται με μυστική ψηφοφορία.
V.  Ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου μπορεί να παρίσταται κατά τις συνεδριάσεις της Γενικής Συνελεύσεως των μελών.
 VI.Τα πρακτικά συνεδριάσεως υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της Γενικής Συνελεύσεως και παραδίδονται στον Γενικό Γραμματέα για φύλαξη.
VΙI.     Θεωρούνται άκυρες οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά παράβαση των διατάξεων του Καταστατικού αυτού.

ΑΡΘΡΟ 12
Αρμοδιότητες Γενικής Συνελεύσεως

Ι.Η Γενική Συνέλευση όταν συνεδριάζει συζητεί θέματα που φέρονται ενώπιόν της για συζήτηση.
II. Θέματα που απορρίπτονται από την Γενική Συνέλευση μπορεί να επανασυζητηθούν.
III.Η Γενική Συνέλευση έχει γενική αρμοδιότητα.
IV. Θέματα που συζητούνται αποκλειστικά στην Γενική Συνέλευση είναι :
α.  Έγκριση του οικονομικού προϋπολογισμού, ισολογισμού, απολογισμού.
β.  Απολογισμός του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου πριν από τη λήξη κάθε θητείας.
γ.  Η έγκριση δαπάνης ποσού μεγαλύτερου από ……..Ευρώ (10.000).
δ. Η εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
ε. Η εκλογή μελών εφορευτικής επιτροπής όταν διενεργούνται εκλογές.
στ.  Η εποπτεία και ο έλεγχος της διοικήσεως του Σωματείου.
ζ . Απολογισμός του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από κάθε λήξη της θητείας του και απαλλαγή αυτού.
η. Η εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
θ.     Οι προσφυγές κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
ι.Η εποπτεία και ο έλεγχος της Διοικήσεως του Σωματείου και η αποβολή μέλους για σπουδαίο λόγο .
ια.Η παύση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της Ελεγκτικής Επιτροπής για σπουδαίο λόγο ή βαριά παράβαση καθηκόντων ή ανικανότητα.
ιβ.Το ύψος της ετήσιας εισφοράς
ιγ. Η αποδοχή κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών.
ιδ.     Η τροποποίηση του Καταστατικού του Σωματείου.
ιε.     Η έγκριση εσωτερικών κανονισμών.
ιστ.     Η αναστολή των εργασιών του Σωματείου.
Ιζ.     Η διάλυση του Σωματείου.
V. Στις περιπτώσειςιδ,ιε και ιζ  για να ληφθεί απόφαση απαιτείται η συμμετοχή στην ψηφοφορία του μισού αριθμού των μελών τουλάχιστον και ενός (1) επί πλέον (τακτικών) και η πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) αυτών.

ΑΡΘΡΟ 13
Διοικητικό Συμβούλιο

Ι.Το Σωματείο διοικείται από επταμελές (7) Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από έναν (1) Πρόεδρο, έναν (1) Αντιπρόεδρο, έναν (1) Γενικό Γραμματέα, έναν (1) Ταμία και τρία (3) Μέλη, που είναι όλοι άμισθοι  και εκλέγονται για θητεία δύο (2) ετών από την Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου μεταξύ των τακτικών μελών με τρεις (3) αναπληρωτές τους.
II.Η ιδιότητα του Προέδρου, Αντιπροέδρου καθώς και του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία δεν μπορούν να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο.
III.Μετά την ανακήρυξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από την εφορευτική επιτροπή και εντός δέκα (10) ημερών το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται σε σώμα μετά από πρόσκληση του πλειοψηφήσαντος μέλους του, ή εφ’ όσον αυτό παραλείψει μετά από πρόσκληση τεσσάρων εκλεγέντων, και εκλέγει με μυστική ψηφοφορία το Προεδρείο κατά τα παραπάνω.
IV.Η θέση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που αποχωρούν ή παραιτούνται αναπληρώνεται από τα αναπληρωματικά μέλη κατά την σειρά της εκλογής τους.
V.  Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν την ευθύνη για την πορεία των εργασιών του Σωματείου
VI.Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μια (1) φορά τον μήνα, εκτάκτως δε όταν το κρίνει αναγκαίο ο Πρόεδρος ή το ζητήσουν εγγράφως τρία (3) μέλη του. Βρίσκεται σε απαρτία εφόσον είναι παρόντα τέσσερα (4) τουλάχιστον μέλη του.
VII.Τον Πρόεδρο, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρούν κατά σειρά ο Αντιπρόεδρος ή  κάποιο από τα τακτικά που παρίσταται με τη σειρά της εκλογής τους.
VIII. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
IX.Σε περίπτωση που συζητηθεί θέμα που αφορά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αυτό καλείται μεν κανονικά, αλλά δεν συμμετέχει στην συνεδρίαση.
X. Για κάθε συνεδρίαση τα μέλη ειδοποιούνται πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες νωρίτερα με έγγραφες προσκλήσεις που αναφέρουν και τα θέματα ημερησίας διατάξεως.
XI. Σε τελείως έκτακτες περιπτώσεις τα μέλη καλούνται ακόμα και την ίδια μέρα της συνεδριάσεως με οποιοδήποτε μέσο.
ΧII.Μέλος που δεν προσέρχεται επί τέσσερις  (4) τέσσερις τακτικές ή έκτακτες συνεδριάσεις, θεωρείται ότι έχει παραιτηθεί, εκτός εάν κωλύεται για λόγους σοβαρούς και το κώλυμα γνωστοποιείται έγκαιρα στον Πρόεδρο.
XIII.Σε περίπτωση που παραιτηθούν τέσσερα (4) από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μαζί με τους αναπληρωματικούς, την διοίκηση του Σωματείου αναλαμβάνει προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και διενεργούνται αρχαιρεσίες από τη Γ.Σ. εντός ενός μηνός.
XIV.Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν επιτρέπεται να είναι υπάλληλοι του Σωματείου, ούτε να συμβάλλονται με αντάλλαγμα, με αμοιβή ή με κέρδος γενικά.


ΑΡΘΡΟ 14
Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου
Το Διοικητικό Συμβούλιο :
I.Διοικεί το Σωματείο, σύμφωνα με τους νόμους και το καταστατικό και αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά την εκπλήρωση του επιδιωκόμενου σκοπού.
II. Ασκεί τον πειθαρχικό έλεγχο των μελών του Σωματείου, και σε περίπτωση που αδυνατεί ή και κατά την κρίση του αναθέτει τον έλεγχο στην Γενική Συνέλευση.
III. Αποφασίζει την εγγραφή των μελών καθώς και την διαγραφή τους.
IV. Δια του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα συγκαλεί τις συνεδριάσεις της Γενικής Συνελεύσεως.
V.Εκτελεί τις αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως.
VI.Εχει την επιμέλεια της τηρήσεως των διατάξεων του Καταστατικού.
VII.Ενημερώνει σύμφωνα με τον νόμο τις Κρατικές Αρχές για θέματα που οι νόμοι επιβάλλουν.
VIII. Διορίζει από τα μέλη του Σωματείου Επιτροπές για την αντιμετώπιση θεμάτων του Σωματείου.
IX. Διαχειρίζεται την περιουσία του Σωματείου.
X.Αποφασίζει την διάθεση των δαπανών για την πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου.
XI.Προσδιορίζει και ιεραρχεί τα θέματα που υλοποιεί το Σωματείο.
XII.Προτείνει στη Γ.Σ το ύψος της ετήσιας εισφοράς, καθώς και το ύψος των έκτακτων εισφορών.
XIII. Ιδρύει, με απόφαση που λαμβάνεται πλειοψηφία4/5, γραφεία ακόμα και εκτός της έδρας του Σωματείου.
XIV. Αποφασίζει για την εκπροσώπηση του Σωματείου ενώπιον τρίτων και ενώπιον των Κρατικών Αρχών.
XV.Διορίζει νομικό σύμβουλο του Σωματείου ή άλλους επιστημονικούς ή τεχνικούς συμβούλους και αποφασίζει για την αμοιβή τους.
XVI. Διορίζει υπαλλήλους για τα γραφεία του Σωματείου και συνάπτει συμβάσεις με πρόσωπα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Σωματείο και δεν συνδέονται με τα γραφεία του.
XVII. Αποφασίζει για την αναγόρευση Επιτίμων Μελών μετά από πρόταση δέκα (10) τουλάχιστον μελών του Σωματείου.
XVIII.Επιλαμβάνεται κάθε θέματος που σχετίζεται με το Σωματείο.

ΑΡΘΡΟ 15
Αρμοδιότητες Προέδρου
Ο Πρόεδρος:
I.Συγκαλεί μόνος του ή μαζί με τον Γενικό Γραμματέα το Διοικητικό Συμβούλιο και τις Γενικές Συνελεύσεις των μελών σε τακτικές ή έκτακτες συνεδριάσεις τις οποίες και διευθύνει.
II.Φροντίζει για την εκτέλεση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίουκαι της Γενικής Συνελεύσεως των μελών.
III.Εκπροσωπεί το Σωματείο ενώπιον των τρίτων ή των Κρατικών Αρχών, εκτός εάν για συγκεκριμένη περίπτωση αποφασίσει διαφορετικά το Διοικητικό Συμβούλιο ή η Γενική Συνέλευση, θέτοντας την υπογραφή του κάτω από την επωνυμία αυτού και για υποθέσεις που ανάγονται στο σκοπό του.
IV. Διορίζει πληρεξούσιους δικηγόρους του Σωματείου
V.Συνομολογεί και υπογράφει συμβάσεις, εκτελώντας αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
VI.Διεξάγει μόνος του ή μαζί με τον Γενικό Γραμματέα και υπογράφει την αλληλογραφία.
VII.Παρακολουθεί και ελέγχει τα οικονομικά του Σωματείου.
XVIII.Δεσμεύει το Σωματείο με την υπογραφή του στα όρια των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης.
IX.Κινεί, συνυπογράφοντας με τον Ταμία, τον λογαριασμό ταμιευτηρίου.
X.Υπογράφει με τον Ταμία τα εντάλματα πληρωμών, τις επιταγές, καθώς και άλλο παραστατικό πληρωμής.
XI.Ελέγχει τα βιβλία του ταμείου.
XII.Καλεί την Εξελεγκτική Επιτροπή για έλεγχο των οικονομικών του Σωματείου.
XIII.Αποφασίζει την ανάθεση αρμοδιοτήτων του στον Αντιπρόεδρο. Κατά τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, τον κωλυόμενο Πρόεδρο αναπληρούν ο Αντιπρόεδρος ή κάποιο από τα παρόντα Μέλη με την σειρά της εκλογής τους.
ΑΡΘΡΟ 16
Αρμοδιότητες Γενικού Γραμματέα

Ο Γενικός Γραμματέας :
I.      Εχει την διεύθυνση της Γραμματείας του Σωματείου.
II.      Φροντίζει για την αλληλογραφία του Σωματείου υπογράφοντας μαζί με τον Πρόεδρο.
III.      Τηρεί τα πρακτικά συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
IV.      Τηρεί την σφραγίδα του Σωματείου και σφραγίζει τα έγγραφα.
V.      Συνεργάζεται με τα όργανα του Σωματείου και παρέχει σε αυτά κάθε απαιτούμενο στοιχείο.
VI.      Φυλάσσει τα πρακτικά της Γενικής Συνελεύσεως, του Διοικητικού Συμβουλίου, της εφορευτικής επιτροπής καθώς επίσης τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Επιτροπής.
VII. Είναι συνυπεύθυνος με τον Πρόεδρο για την ακριβή τήρηση των Βιβλίων και στοιχείων του Σωματείου .
Τον Γενικό Γραμματέα όταν απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνει ένας από τους
Συμβούλους που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
ΑΡΘΡΟ 17
Αρμοδιότητες Ταμία

Ο Ταμίας :
1.      Εχει την διαχείριση των οικονομικών του Σωματείου.
2.    Μεριμνά για τις εισπράξεις των συνδρομών, καθώς και για την είσπραξη κάθε εσόδου του Σωματείου και την καταβολή κάθε οφειλής του.
3.  Ενεργεί πληρωμές και εισπράξεις με διπλότυπες αποδείξεις που φέρουν την σφραγίδα του Σωματείου και την υπογραφή του.
4.      Κινεί με τον Πρόεδρο τον λογαριασμό που το Σωματείο τηρεί στο Ταμιευτήριο.
5.      Θέτει στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, της Ελεγκτικής Επιτροπής, της Γενικής Συνελεύσεως, του Προέδρου κάθε στοιχείο που αφορά την οικονομική κατάσταση του Σωματείου.
6.      Τηρεί τα Βιβλία που ορίζει ο νόμος και το Καταστατικό.
7.      Υποβάλλει κάθε εξάμηνο συνοπτική περιγραφή της καταστάσεως των οικονομικών του Σωματείου στο Διοικητικό Συμβούλιο.
8.     Τον Ταμία όταν κωλύεται ή απουσιάζει αναπληρώνει ένας από τους Συμβούλους που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο .
ΑΡΘΡΟ 18
Ελεγκτική Επιτροπή

Ι.      Η Ελεγκτική Επιτροπή εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση των μελών για θητεία ενός (1) έτους  μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο και αποτελείται από τρία (3) μέλη και τρεις (3) αναπληρωτές τους.
II.      Η Ελεγκτική Επιτροπή ελέγχει την οικονομική κατάσταση του Σωματείου και συντάσσει σχετική έκθεση που την θέτει υπόψη της Γενικής Συνελεύσεως των μελών, το αργότερο δύο (1) μήνα  μετά την λήξη του οικονομικού έτους.
III.      Ο έλεγχος αυτός ενεργείται μετά από παραγγελία ή αυτεπαγγέλτως οποτεδήποτε. Υποχρεωτικά ενεργείται έλεγχος πάντοτε κατά την λήξη του οικονομικού έτους προκειμένου με σχετική έκθεση που ανακοινώνεται στα μέλη του Συλλόγου πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον πριν από την σύγκληση της Γενικής Συνελεύσεως να τεθούν υπόψη του Σωματείου τα πορίσματα.
IV.      Η Ελεγκτική Επιτροπή σε περίπτωση διαχειριστικών ανωμαλιών, με έγγραφο που απευθύνεται στο Διοικητικό Συμβούλιο ζητεί την σύγκληση της Γενικής Συνελεύσεως προκειμένου να θέσει υπόψη της τα πορίσματα. Το Διοικητικό Συμβούλιο στην περίπτωση αυτή, οφείλει να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση εντός είκοσι (20) ημερών.
ΑΡΘΡΟ 19
Εκλογή Αιρετών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής

1.      Το Διοικητικό Συμβούλιο προκηρύσσει εκλογική Γενική Συνέλευση το αργότερο είκοσι ημέρες (20) πρίν από την λήξη της θητείας του και της θητείας της Ελεγκτικής Επιτροπής, απευθύνοντας σχετική πρόσκληση στα μέλη του Σωματείου το αργότερο δέκα ημέρες (10) νωρίτερα.
2.      Όσα εκ των τακτικών μελών επιθυμούν να εκλέγουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Ελεγκτικής Επιτροπής, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο μέσα σε προθεσμία που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε (5) ημερών, υπό τον όρο να έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Σωματείο.
3.      Τα ονόματα των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά και ξεχωριστά για τον Διοικητικό Συμβούλιο ή την Ελεγκτική Επιτροπή γνωστοποιούνται έγκαιρα στα μέλη, καταχωρούνται δε στο ίδιο ή διαφορετικό ψηφοδέλτιο κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου.
4.Η Γ.Σ. πριν την ψηφοφορία εκλέγει τριμελή Εφορευτική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι για το Δ.Σ. ή την Ελ.Ε. Οι αρχαιρεσίες του Σωματείου διενεργούνται υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία αποφασίζει για κάθε σχετικό θέμα.
5.      Με μυστική ψηφοφορία τα μέλη του Σωματείου εκλέγουν τα αιρετά μέλη σημειώνοντας στο αριστερό του ονόματος με σταυρό τα πρόσωπα της προτιμήσεως τους, επτά (7) για το Διοικητικό Συμβούλιο και δύο (3) για την Ελεγκτική Επιτροπή κατ’ ανώτατο.
6.      Επιτυχόντες ανακηρύσσονται αυτοί που με την σειρά έχουν πάρει περισσότερες ψήφους. Οι επτά (7) από αυτούς αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο και οι επόμενοι τρεις (3) είναι αναπληρωματικά μέλη, επίσης οι δύο (3) πρώτοι από τον πίνακα της Ελεγκτικής Επιτροπής αποτελούν τα τακτικά της μέλη και οι επόμενοι δύο (2) τα αναπληρωματικά .
7.      Σε περίπτωση ισοψηφίας αυτός που πέτυχε αναδεικνύεται με κλήρωση που γίνεται ανάμεσα σε αυτούς που ισοψήφισαν.
8.      Όσοι εκλέγονται για το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτούνται σε σώμα κατά τα στην οικεία διάταξη του άρθρου 13 του καταστατικού.
Δ’ ΜΕΡΟΣ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 20

Τροποποίηση Καταστατικού

Ι.      Το Σωματείο έχει την ευχέρεια να τροποποιήσει το Καταστατικό με καταστατική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης κατά την οικεία διάταξη του άρθρου 12 του καταστατικού.
II.      Κάθε τροποποίηση ισχύει από την επομένη της εγγραφής τής στα σχετικά Βιβλία του Πρωτοδικείου.
ΑΡΘΡΟ 21
Διάλυση Σωματείου

1.      Η διάλυση του Συλλόγου αποφασίζεται από την Γενική Συνέλευσή των μελών με καταστατική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης κατά την οικεία διάταξη του άρθρου 12 του καταστατικού.
2.      Την διάλυση του Σωματείου προτείνει στη Γενική Συνέλευση είτε το Διοικητικό Συμβούλιο είτε το ένα τέταρτο (1/4) τουλάχιστον του αριθμού των τακτικών μελών, ή η Ελεγκτική Επιτροπή σε περίπτωση σοβαρής διαχειριστικής ανωμαλίας. Με απόφαση του Δικαστηρίου μπορεί να διαλυθεί το Σωματείο για παράβαση του νόμου που διέπει τα Σωματεία ή για παράβαση του Καταστατικού.
3. Το Σωματείο επίσης διαλύεται αν τα μέλη του μείνουν λιγότερο από δεκαπέντε (15).
                                                                                  ΑΡΘΡΟ 22         
Τύχη Περιουσίας του Σωματείου

Η περιουσία του Σωματείου σε περίπτωση διαλύσεως δεν διανέμεται μεταξύ των μελών του αλλά διατίθεται
Για την τύχη της αποφασίζει η Γενική Συνέλευση, αλλά η διανομή γίνεται πάντοτε σε άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, δικαιοπρακτική ικανότητα και χαμηλά εισοδήματα.
ΑΡΘΡΟ 23
Σφραγίδα Σήμα

Το σωματείο έχει σφραγίδα στρογγυλή που φέρει στη μέση το έτος ιδρύσεώς του και περιφερειακά την επωνυμία του Σωματείου και την έδρα του.
ΑΡΘΡΟ 24
Βιβλία του Σωματείου

I.      Τα βιβλία που τηρεί το Σωματείο διακρίνονται σε υποχρεωτικά και προαιρετικά.
II.      Υποχρεωτικά τηρούνται από το Σωματείο:
α.      Μητρώο μελών του Σωματείου. Σε αυτό καταχωρούνται όλα τα στοιχεία των μελών που αφορούν το Σωματείο.
β.      Βιβλίο Πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου.
γ.      Βιβλίο Πρακτικών Γενικής Συνελεύσεως των μελών.
δ.      Βιβλίο Εισπράξεων – Πληρωμών.
ε.      Βιβλίο ιστορίας του Σωματείου.
στ.      Πρωτόκολλο Εισερχόμενων και Εξερχόμενων εγγράφων.
ζ.      Βιβλίο (αρχείο) Εισερχόμενων και Εξερχόμενων εγγράφων.
η.      Βιβλίο παρουσίας μελών στην Γενική Συνέλευσή.
θ.      Βιβλίο αναλώσιμων υλικών.
Ο Σύλλογος μπορεί να τηρεί και άλλα Βιβλία ανάλογα με τις ανάγκες του.
ΑΡΘΡΟ 25
Γενικές Διατάξεις

I.      Το Μέλη του σωματείου δικαιούνται να μετάσχουν σε ευρύτερες ενώσεις Σωματείων ή ομοειδείς, ημεδαπές ή αλλοδαπές. Για την αντιπροσώπευση και τη σχέση των οργάνων με το Σωματείο, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του Καταστατικού αυτού και οι σχετικοί νόμοι.
II.      Πράξεις των οργάνων του Σωματείου είναι ισχυρές και δεσμεύουν το Σωματείο εφόσον μέσα στα πλαίσια της αρμοδιότητας τους αποφασίζονται κατά τον χρόνο της θητείας τους.

ΑΡΘΡΟ 26
Προσωρινή Διάταξη

Η οικονομική επιβάρυνση των μελών του Σωματείου μέχρι που να ληφθεί διαφορετική απόφαση καθορίζεται ως εξής :
α.      Δικαίωμα εγγραφής στο Σωματείο των τακτικών μελών ποσό 10,00 Ευρώ.
β.      Ετήσια συνδρομή τακτικών μελών ποσό 10,00 Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου